Promoție!  Promoție!  Promoție!

Placa ortodontică – care sunt avantajele?


fotoPlaca ortodontică – un dispozitiv ortodontic mobil, care este confecționat special pentru a corecta ocluzia la copii și adolescenți. Placa se confecționează in laboratorul dentar, pe modelele din gips ale copilului.

Placa se confecționează din masă plastică, pe care sunt fixate elemente metalice (șurupuri, cleme, arcuri). Cu ajutorul lor placa se menține în cavitatea bucală, punînd presiune asupra dinților și, treptat, îi mută în poziție corectă.

foto

Utilizarea plăcii depinde în principal de situația clinică, care trebuie să fie corectată. Există plăci unimaxilare și bimaxilare.

Ce trebuie să știți despre plăci:
• Cu ajutorul lor putem corecta ocluzia, de a extinde maxilarul.
• Sunt confecționate individual pentru fiecare copil.
• Ajută copilul să scape de obiceiurile vicioase.
• Placa trebuie purtată aproape toată ziua (nu mai puțin de 18 ore – acest lucru va accelera tratamentul).
• Trebuie înlaturat din cavitatea bucala înaintea mesei, spălatului pe dinți, evenimente social importante.
• Este indicat de a o spăla de cel puțin 2 ori pe zi cu pastă ți periuța de dinți.
• Există plăci de retenție care mențin tratamentul și după tratamentul ortodontic.
• În primele zile de purtare a plăcii pot apărea unele discomforturi: hipersalivație, schimbări în dicție, dureri în mai mulți dinți. Toate schimbările dispar după adaptare.
• Nu este recomendat de a purta placa copiilor parinții cărora nu pot controla corectitudinea purtării plăcii, ceea ce duce la un ˮnuˮ în tratamentul ortodontic.

foto

Plăci sau brackeții?
Adesea, alegerea aparatului ortodontic, depinde de cît de gravă este anomalia. Cu ajutorul sistemului brecket putem muta dinții în 3 dimensiuni, la care plăcile nu sunt în stare. De asemenea are însemnătate și vîrsta pacientului, deoarece placa poate fi utilizată în timpul dentiției mixte sau de lapte, atunci cînd are lor creșterea excesivă a oaselor maxilare – tratamentul decurge cel mai eficient. Copiilor de o vîrstă mai fragedă le este mai ușor să se adapteze la plăci, de aceea tratamentul pentru ei (psihologic) este mai confortabildecît tratamentul cu sisteme fixe. Există situații clinice cînd se efectuează tratament preventiv cu ajutorul plăcilor ortodontice și apoi se folosecc breckeții. Placa este aparatul ortodontic mai puțin costisitor în comparație cu brackeții.

foto

P.S. Dacă copiii își pierd dinții de lapte precoce, no practicăm plăcicu dinți artificiali, care ajută la conservarea spațiului pentru dinții permanenți și pentru a înbunătăți estetica.
Pagina Principală
În Sus