Ocluzia și tipurile ei
Se știe că alinierea corectă a dinților în cavitatea bucală face ca zîmbetul să fie mau frumos. Majoritatea oamenilor știu că această anomalie se poate corecta cu diferite aparate ortodontice. Însă, cu toate acestea, puțini știu că odata cu corectarea acestei anomalii, noi – medicii ortodonți, corectăm și chipul oamenilor.
Dacă nu sunteți indiferenți de sănătatea D-voastră, sunteți preocupați de ocluzia voastră, nu știți cum să procedați? Pentru a evita aceste probleme, înscrieți-vă pentru o consultație gratuită, și examinînd situația D-voastră, voi încerca să vă ajut. Dar, înainte de vizită, aș dori să vă familiarizez cu tipurile de ocluzii, și de felul în care aceasta afectează proporționalitatea feței.
Fiecare tip de ocluzie poate fi caracterizată prin trei caracteristici:
1. Dentar (poziția dinților);
2. Miofuncțional (funcția mușchilor masticatori și ai mimicei al regiunei maxilo-faciale);
3. Articular (poziția mandibulei în articulația temporomandibulară);
Ocluzia corectă (fiziologică) – Ca urmare a acoperirei maxilarului superior de cel inferior, toți dinții frontali superiori acoperă cu 1/3 pe cei inferiori, iar cuspizii vestibulari ai molarilor superiori acoperă cuspizii vestibulari ai moolarilor inferiori, și în mod ideal ar trebui să se potrivească linia de centru ai dinților superiori cu al celor inferiori.
Dar, dacă există modificări de închidere a dintilor, aceasta se numește ocluzie greșită (patologică). Și în cele din urmă se va ajunge la disfuncții dentare, digestive, precum și ale sistemului respirator, și care duc la schimbări estetice ale feței, cît si ale zîmbetului. La persoane cu dereglări ale ocluziei apare rigiditate și neîncredere în sine, care de multe ori se manifestă în rîndul adolescenților.
Malocluziile se manifestă diferite moduri, dar se disting următoarele tipuri principale:
• Ocluzie adîncă
• Ocluzie deschisă
• Ocluzie mezială
• Ocluzie încruțișată
• Ocluzie distală
În plus, în afară de ocluziile patologice se întîlnesc și poziționări incorecte a anumitor dinți.
Distopie dentară – poziționare incorectă a dintelui în arcada dentară, dintele poziționînduse lingual, vestibular sau chiar de rotație în jurul axei sale.
Cauze una din cauzele principale ale distopiei este o încălcare ce se petrece în timpul erupției molarului trei, precum și ca o predispoziție ereditară.
Consecințe Distopia dentară duce tot timpul la anomalii de ocluzie, traumatisme ale micoasei orale, cu probleme de dicție și masticarea alimentelor, disfuncții respiratorii.
Tratament Tratamentul distopiei depinde de varietatea și gradul de anomalie. Addresîndu-vă la medic pînă la vîrsta de 11 ani, aceasta anomalie se poate trata doar conservativ ( aparate ortodontice). După vîrsta de 11-12 ani și mai mult, tratamentul este complex, de multe ori combinat cu extracție molarilor.
Sfat La orice ocluzie patologică se poate alege tratamentul optim și eficient pentru D-voastră. Iar pentru a preveni dezvoltarea unor situații similare la copii, vă sfătuesc să îi aduceți la o primă consultație pînă la vîrsta de 6 ani. Totuși este mai ușor de a preveni decît de a trata.