Sistema bracket tradițională vestibulară
Breckeții fixi sau tradiționali – sisteme caracterizate prin aceea că au arc metalic, care de fapt aliniază dinții, care se atașează de breckeți cu ajutorul unor inele din cauciuc, sau prin ligaturi metalice (fire). Ligaturile din cauciuc sunt de diferite culori, care permit să fie schimbate pe placul d-voastră.
Ele se împart după materialul de proveniență:metalice, ceramice și plastice. Prin mecanismul de acțiune între ele nu este diferență, ea fiind numai în estetică și cost.
Brаckeții metalici pot fi de diferite tipuri:
1. Breckeții din oțel.Forma cea mai simplă de brackeții metalici.Sunt fabricați din oțel cu destinație medicală, plus aluminiu, cupru și nikel.Breckeții din oțel sunt sunt de diferite forme și tipuri și sunt cele mai durabile și mai ieftine dintre toate.
2. Brackeții din titan . Nu conțin nikel, astfel încît nu provoacăă alergii la pacienții cu hipersensibilitate la acest aliaj. Au cea mai bună amortizare în timpul mișcării dinților, datorită flexibilității sale și durabilitatea metalului. (Titanium Orthos)
3. Brackeții din aur. o nouă etapă a ortodonției. Breckeții din oțel poliți cu aur , arată ca un decor de lux a dinților D-voastră. Sunt complet biocompatibile cu țesuturile corpului, subliniază individualitatea și statusul purtătorului. Singurul minus – sunt foarte scumpe.
4. Brackeții din acril (plastic). Sunt realizați din material compozit, și din punct de vedere al esteticii sunt mai puțin vizibili, decit bracketsii metalici. Însă, compozitul nu este un material perfect și cu timpul, rezistența lui structurală se micșorează. Bracketul din acril își schimbă culoarea din cauza coloranților alimentari, ce afectează aspectul estetic. Încă un avantaj al lor este prețul redus. Însă, în legătură cu ceilalți parametri, sunt mai inferiori comparativ cu bracketsii contemporani din ceramică sau safir.
5. . Brackeții din ceramică.Sunt foarte raspîndiți printre pacienții adolescenți și adulți, deoarece sunt mai estetici, mai confortabili, decît cei din metal sau acril. Sunt fabricați din ceramică, culoarea căreia practic se contopește cu culoarea naturală a dintelui, datorită acestui fapt bracketsii din ceramică sunt foarte estetici, iar culoarea lor, spre deosebire de bracketsii din acril, nu se schimbă pe tot parcursul tratamentului. Bracketsii din ceramică sunt destul de rezistenți și nu irită mucoasa bucală. Ca dezavantaje putem numi dimensiunea bracket-ului, care e un pic mai mare decît a bracket-ului din metal, sunt mai costisitori și necesită un timp mai îndelungat de tratament, pe seama coeficientului de frecare mai mare.
Brackeții din ceramică pot fi:
Policristalinici.«Матовые» брекеты. bracketsii de culoare mată. Practic invizibili, aspectul lor fiind puțin opac. Datorită acestui fapt ei sunt estetici, fiind ideali pentru pacienți care se jenează să poarte aparate tradiționale, din metal. Asemenea sisteme bracket sunt fabricate de majoritatea companiilor: Clarity (3M Unitek), Reflections (Ortho Technology) și altele.
Monocristalinici.Din safir, cei mai transparenți, fabricați din cristale sintetice de safir. Fiind fixați pe dinți, ei nu vor arăta ca un sistem de aliniere a dinților, ci ca un decor. Costul bracketsilor din safir este mai mare decît costul bracketsilor din ceramică policristalinici. Au o fixare pe dinți mult mai sigură, comparativ cu ceilalți bracketsi. Datorită durității mari a safirului, au un grad mai mare de fragilitate. În prezent, astfel de sistemă este produsă de compania „Ormco”, sub denumirea „Inspire Ice”.